Refhan Video Productions

Video in opkomst in steeds meer bedrijfstakken

5 MIN READ

Ook bij grote aanbestedingen/tenders

Soms denken mensen dat video’s alleen bij grote marketing bedrijven gebruikt worden. Zoals Coca-Cola, Heineken en Douwe Egberts. Maar video is steeds meer mainstream geworden. De mens kijkt nou eenmaal liever dan dat hij leest. Wij hebben inmiddels voor heel veel verschillende bedrijven films mogen maken. Klein, groot, fast moving, overheid, banken. Dus over heel wat bedrijfstakken en onderwerpen kan ik redelijk meepraten. Maar er valt altijd iets nieuws te leren! Dat maakt mijn vak zo leuk.

 

EMVI pitch video?
Enkele jaren geleden werd ik gebeld door Luuk van Eijk. Hij is pitchmaker. Een wat?
Misschien wist jij meteen wat dat inhoud, maar ik niet. Wat bleek: een pitchmaker helpt bedrijven om tenderaanbiedingen te winnen.

Bedrijven en overheden hebben vaak grote aanbestedingen. Dit proces moet natuurlijk zo efficiënt en eerlijk mogelijk verlopen.

Bijvoorbeeld via:

  • de BPKV aanpak (Beste Prijs Kwaliteit Verhouding)
  • of de EMVI aanpak ( Economisch Meest Voordelige Inschrijving)

Vrees niet, hier houdt het even op met de afkortingen. In het begin duizelde het mij ook.

Alle manieren hebben 1 ding gemeen: er rolt een heel boekwerk uit met info en feiten. Niet alleen over de financiële kant. Maar ook over duurzaamheid, samenwerking met de opdrachtgever en innovatie. Je maakt duidelijk hoe jouw team aan de wensen van de klant voldoet.

Mobilis / Van Gelder / De Jong Zuurmond

Waar het in dit geval om draaide? De aanbesteding voor het gebiedscontract rondom Schiphol.
Denk dan aan onderhoud in de meest brede vorm. Wegen, bruggen, groenvoorzieningen.
Wie wilde dit contract binnenslepen? Mobilis / Van Gelder /  De Jong Zuurmond

 

Er volgde een brainstorm sessie over een EMVI pitch video. Voor ons allemaal toen nog nieuw zo’n tenderfilm. Nog nooit was er in deze sector bij een aanbesteding een video gevraagd.

Common Hearts, recht uit het hart, tender gewonnen

“Je eerste idee is toch, ojee hoe gaan we dat aanpakken!” Aan het woord is Ronald van der Elst, Tendercoördinator Mobilis. “Wij hadden geen ervaring met het maken van een video. Dus een professioneel filmproductie bedrijf erbij betrekken was een vereiste. Dat zou ik iedereen aanraden.”

 

“De uitdaging bij deze tender was dat er visueel nog niets was. Luuk kwam met het overkoepelende thema Common Hearts. Dit thema is doorgetrokken naar de video. Daarin kwamen enkele teamleden aan het woord. Mensen die als het project binnen gehaald zou worden, ook daadwerkelijk daar aan zouden gaan werken. Zij spraken recht uit hun hart. Iets wat blijkbaar voelbaar was, want we hebben de tender gewonnen.”

Aanbesteding Hoofdstation Groningen

Ronald van der Elst legt uit “Bij de aanbesteding van Hoofdstation Groningen hebben we ook een tenderfilm gemaakt. Het grote voordeel van video? Het is een geweldige aftrap, in enkele minuten neem je de kijker mee op reis. Daarna valt alle info uit het EMVI document als vanzelf op zijn plaats.”

Bij films voor aanbestedingen is het van groot belang dat de scriptwriter van het videoproductie bedrijf het aanbestedingsproces goed begrijpt. Om de juiste verbindingen te maken tussen de opdrachtgever, de pitchmaker en het productiebedrijf zelf.  En om de essentie te halen uit de honderden dingen die er over jouw aanbesteding te vertellen zijn. Dat is de ultieme versie van kill your darlings, een flinke uitdaging!

 

Refke Wormmeester
Videoot – Storyteller – Marketing & Communicatie specialist